Få maks ut av ditt bredbånd

Når du bruker trådløst nett kan du av og til oppleve noe varierende hastighet og dekning. Dette kan komme av flere grunner. Derfor har vi samlet noen tips og triks til hvordan du selv med enkle grep få maks ut av bredbåndet ditt.

RIKTIG PLASSERING

For at du skal ha god dekning på ditt trådløse nett er det viktig at signalene fra utstyret ditt kan bevege seg fritt i din bolig. Å ha ruteren eller modemet plassert inne i en stereobenk er derfor ingen optimal plassering. Plasser heller ditt utstyr høyt og fritt slik at signalene blir optimale. I et rom med tykke murvegger eller en peis som står nær utstyret blir signalene helt eller delvis blokkert.

Har du flere etasjer bør ruteren eller modemet plasseres i midtetasjen, og ikke i ett hjørne, slik at signalene kan spres jevnt i alle retninger. Bruker du Get box II som modem bør denne plasseres i nederste etasje for best signal.

Mediekomponenter som Sonos eller andre systemer, trådløse telefoner, babycall og mikrobølgeovner kan også forstyrrer de trådløse bredbåndssignalene. Forsøk å flytte disse så de ikke står oppå ditt bredbåndsutstyr. Visste du også at vann er trådløse signalers verste fiende? Akvarium, baderom og vannbåren gulvvarme stopper de trådløse signalene, så hvis du har dette prøv deg frem for å finne den mest optimale plasseringen av ditt utstyr.

BRUK RIKTIG UTSTYR

Vi anbefaler alle våre kunder å bruke datakabler fra Trollfjord Bredbånd eller fra andre autoriserte forhandlere. Unngå lange avstander med kabler fra vegguttaket til modemet. Vi kan hjelpe deg å installere nye kontaktpunkter. Oppgrader til en ny ruter om den du har er gammel slik at den støtter den hastigheten du har. Eldre rutere støtter ikke alltid dagens høye hastigheter.

FORSTERK SIGNALENE

Èn ruter er ikke alltid nok til å gi gode signaler i alle rom. Hvis du bor i et stort hus med flere etasjer og tykke vegger i kjellerstuen, eller i en leilighet med lange avstander og tykke vegger, kan dette gjøre at signalene blir svakere. Da behøver du en trådløs forsterker.

Den trådløse forsterkeren plasseres innenfor dekningsområdet til trådløst modem/ruter. Den tar i mot det trådløse signalet, forsterker det og sender det videre, og øker dermed rekkevidden på ditt trådløse nett, slik at du for eksempel kan få bedre dekning inne på kontoret eller barnerommet.

Den trådløse forsterkeren kan også settes opp som et nytt aksesspunkt i boligen. Forsterkeren må da kobles til modemet med nettverkskabel. Fordelen med denne tilkoblingen er at du får mer stabil nett og høyere hastighet fra den trådløse forsterkeren.

DINE ENHETER

En eldre laptop vil ikke kunne benytte seg av like høye hastigheter som en stasjonær pc som er tilknyttet nettet med nettverkskabel. Det samme gjelder smarttelefoner. Felles for mobile enheter er at de har mindre antenner som reduserer ytelsen/rekkevidden og kommer ikke opp på samme hastighet som en nyere PC som er tilkoblet med kabel.

ANTALL NETTBRUKERE

Dersom dere er mange i husstanden, eller det er mange pålogget det trådløse nettet samtidig, kan man oppleve redusert hastighet. Vurder da om du trenger å oppgradere bredbåndsabonnementet til en høyere hastighet slik at det blir fart nok til alt og alle.

VIRUS

Virus kan skade din datamaskin, den blir tregere og bredbåndshastigheten oppleves som dårligere. Vi oppfordrer alle til å bruke aktiv virusbeskyttelse.

TEST NETTFARTEN DIN

Om du vil teste den reelle bredbåndshastigheten din, kan du ta vår speedtest. Du kobler datamaskinen din direkte til modemet eller uttaket i veggen med nettverkskabel for best resultat. Dette sikrer at ruter eller annet utstyr ikke gir forstyrrelser.

Lukk alle programmer på maskinen før du tar testen. Hvis du tar testen trådløst kan andre enheter som er koblet til nettet gjøre at du får et lavere resultat. Prøv da å koble fra disse å ta testen på nytt.

Test nettfarten din her